RS Sprint Regatta

Vanwege de aankomst van de Volvo Ocean Race op zondag was de RS Regatta van de WSV Vinkeveen-Abcoude omgezet in een 1 daagse RS Sprint Regatta. Aan de start: 1 gelegenheids duo in een RS500, vijf RS Feva’s en zeven Aero’s 7, waaronder 2 ‘nieuwe’ gezichten: Cathrine Karlson en Doutse van Helden. Maarten kon dankzij mijn extra 7 zeil en een stukje mast van niet meezeilende Aero ook meedoen in de 7 (de WC is ons dankbaar). Cathrine kon het water op met mijn extra Windesign startklok (ik gooi altijd de hele garage in de auto).
Over het weer geen klachten: droog, koel maar niet koud en een matig windje zonder vlagen en al te wilde windshifts.


Alle boten gingen telkens in 1 groep van start. Dat ging ondanks de snelheidsverschillen tussen Aero’s en Feva’s redelijk probleemloos. Zelf moest ik tot 2x toe een op de startlijn achteruit zeilende Feva ontwijken; er is voor alles een eerste keer. Geen banenkaart nodig en geen bril nodig: gewoon up-down-up en gele boeien in de maat van een kliko. Na afloop van een heat dus de finish bij de bovenboei. Bij “back-to-back” starten is dan dus zaak weer vlot naar de start terug te zeilen; iets wat de Feva’s na de 1e heat even niet doorhadden.In de 1e heat kon ik Karlijn 20 centimeter voorblijven. Het hele veld zat redelijk compact bij elkaar; ruim voor de Feva’s en de RS100. 

In de twee heat ontstond een kluitje Aero’s bij het pin eind van de startlijn. Na het startsignaal dacht ik dat er sprake was van een ‘general recall’ en pas na ruim een minuut ging het licht aan (en later op de video bleek ik helemaal niet over de lijn). Dat was dus voor mij alvast de aftrekwedstrijd. Karlijn won die race en ook de derde. Opnieuw had ik daarin gedoe met de start. Ditmaal in de sandwich met 2 Feva’s; niet handig.Ik moest me eruit friemelen en opnieuw een inhaal race varen.
De dames waren ruim buiten beeld. Jan bleef me net voor op de finish.

Na de korte pauze (met een uitstekend verzorgde lunch met hamburgers) opnieuw het water op. Ietsje meer zon en een klapje meer wind. In de vierde 4e heat gingen Karlijn en ik gelijk op.

In de laatste slag naar de finish kreeg ze een perfecte lift en bleef me zodoende net voor; een beetje het omgekeerde van de 1e heat. In de 3 erop volgende wedstrijden deed ik telkens in de ‘lange slag’ zeer goede zaken en kwam ruim als eerste bij de bovenboei. Driemaal eerste, maar aan het eind van de rit net niet genoeg om Karlijn voor te blijven. Mooie derde plek voor Cathrine. Bij de prijsuitreiking met overvloedig veel borrelhapjes bleek bij organisator Rob het tweemansboot zeilen al helemaal uit zijn systeem verdwenen: hij had 6 prijzen ingekocht in plaats van 9… De Feva’s krijgen er nog 1 nagestuurd!

Volledige uitslag

# Naam Serie Punten
1 Karlijn (2)-1-1-1-2-2-2 9
2 Gerard 1-(5)-4-2-1-1-1 10
3 Cathrine (7)-3-2-4-2-4-3 19
4 Jan 3-2-3-3-(6)-6-5 22
5 Maarten 5-4-5-5-4-3-(6) 26
6 Rob 6-6-6-6-5-5-(7) 34
7 Doutse 4-(7)-7-7-7-7-4 36

Komend weekeinde varen we de Spring Regatta op de Westeinder. Al 9 deelnemers aan de start, waaronder enkele zeilers die we kennen van Haltern.

Gerard

Latest Comments

Geen reacties om te tonen.