30mijls Markermeer met een RS Aero

Bijgewerkt op

De 30Mijls Markermeer is een wedstrijd/prestatietocht te varen op een door de deelnemer zelf te bepalen moment en met een zelf te bepalen start- en finishlocatie. Een aantal vaste boeien vormen een ‘rondje’ van ongeveer 30 mijl. Je mag zelf kiezen: links- of rechtsom. Je vaart met de iSail tracker op je smartphone, waarmee uiteindelijk een klassement wordt opgesteld.
Het is natuurlijk meer iets voor grote boten met bemanning, maar omdat ik wel een ‘endurance’ persoon ben leek me dit ook wel mooi iets om met de RS Aero te zeilen. Vooral ook omdat ik op mijn thuiswater (Rhederlaag) niet zulke mooi lange rakken in plane kan varen. 

Na een zoektocht met Google Maps besloot ik dat ik mooi bij de vluchthaven Wijdenes het water op kon gaan, waar de KG18-boei om de hoek ligt. Dat is ook de boei die het dichtst bij de kant licht, wat ook een voordeeltje is.

Mijn 1e poging was geen succes. Ik had slechts een kompas mee en kon gelijk de eerste boei nergens vinden en de wind hielp al helemaal niet meer… geen snelheid.

Op 23 juni poging nummer 2. Ditmaal met de route uitgeprint, geplastificeerd en op dek geplakt. En verder een flinke zwik electronica: Polar hartslagmeter, Tacktick kompas, iSail op de Smartphone (in een op de natte Hiswa gekregen waterdicht zakje), Speedpuck en vooral: een iPad met daarop de “boating” app van Navionics. 

De 1e boei was ook nu spoorloos en ik ben op de plek waar deze had moeten liggen de bocht omgegaan. Het stuk naar EA2 was al flink aan de wind (opslag nodig)   en daarna strak aan de wind verder naar de Sport-G. Eenmaal daar in de buurt was het al zo laat dat ik besloot direct naar de haven te gaan.

Op 30 juni dan poging 3. De vluchthaven bleek onbruikbaar: de locatie was volledig volgebouwd tbv de  “Kippebillen Strandparty” (http://kippebillen.nl/). Gelukkig kon ik even verderop aan de dijk toch nog het water in.

Daarna ditmaal linksom het rondje gezeild, dat leek qua windrichting beter.

Het eerste stuk KG18-EA1 ging strak in 10 knopen met uitschieters. Het rak naar Sport-G bleek tegen mijn verwachting in volstrekt tegen de wind met aardig wat golfslag. Aardig wat tijd verspild op dat stuk. Na het ronden van Sport-G met ruime wind verder. Die wind nam af dus al te spectaculair zeilen was het helaas niet. 

Ondanks een bijgewerkte Navionics kaart kon ik opnieuw de Sport-I niet vinden. Later bleek dat het ding verplaatst is 🙁

Uiteindelijk na  5 uur en een kwartier weer bij de KG18. Dat viel enigzins tegen; de wind nam gaandeweg af en verder was deze aanzienlijk minder west dan gehoopt. 

Dankzij een lekkere TCF voor zo’n klein bootje wel gelijk naar plaats 1 in het klassement! Maar ik zie nog flink ruimte voor verbetering, dus net als Arnold: i’ll be back!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *