RS Aero Eurocup in Bruinisse

De eerste RS Aero Eurocup werd deze zomer gehouden in Bruinisse. Met 22 deelnemers uit vier landen was het een mooie start van een nieuwe klasse. Deelnemers uit Zuid-Afrika, Litouwen, Great Britain en Nederland hadden een week met veel wind en veel leermomenten.

Voor het race-event van start ging waren er twee dagen met ‘Lift off’coaching georganiseerd in Bruinisse. Door de coaching sessies van RYA Coach David Hivey en hoofdcoach Jonathan Lewis werden de zeilers voorbereid op 3 dagen racen in ‘zwaar weer’.

En dat pakte goed uit. Met windsnelheden van 16 – 30 knts. was het event een genot om te aanschouwen. Er werden 8 races gevaren en in de top deden veelal ex-wereld kampioenen RS Tera mee.

Will Taylor (GBR, Wereld Kampioen RS Tera 2011) domineerde het evenement en wist James Hellstrom (RSA, Wereld Kampioen RS Tera 2014) goed voor te blijven met een 6,5 punt voorsprong. Beste dame was Sarah Jane Daery van de Zeekoevlei Yacht Club in Zuid Afrika.

We hebben de deelnemers gevraagd om hun reactie:

Will Taylor, Great Britain, reports;

“The RS Eurocup vond plaats in Holland met twee dagen coaching gevolgd door drie dagen racen. De eerste dag van de training was er een perfect 15+knts windje. Dag twee was een stuk heftiger en we bleven binnen. Dit werd prachtig opgevangen door een boot in de grote tent te zetten en de trim van de boot door te nemen.

De eerste wedstrijddag was nog een dag met heel veel wind. Door de vele wind en de kleine golfslag (in vergelijking met de Solent) was de geleerde upwind-techniek een interessante uitdaging. De wedstrijd werd in slechts 15 minuten gevaren door de hoge snelheden, vooral voor de wind. Daarna gingen we naar binnen. Het werd te veel voor die dag, we gingen ook te vaak om.

Ik finishte als eerste in die allereerste wedstrijd op internationaal niveau.  Op de tweede wedstrijddag begon iedereen zich meer en meer te conformeren aan de zware wind en werd het mogelijk 4 wedstrijden te varen. Prachtige condities! In de derde wedstrijd was ik te vroeg, draaide ik terug en kapseisde tijdens de gijp omdat ik vergat de neerhouder los te doen. Nog een leermoment!

De laatste dag was een stuk rustiger en er werd een beroep gedaan op tactische vaardigheden. Ook in deze condities wist ik vooraan te blijven. Erg trots ben ik daarop! Ik wil Magic Marine bedanken voor alle prijzen, RS Sailing NL en Aquavitesse voor de organisatie, de coaches voor de perfecte training sessies, de zuid-afrikanen en litouwers voor het verre reizen om met deze boot te varen waarin ze nog nooit geraced hebben, het top-race-committee voor het starten van zo veel races in deze moeilijke condities. Het allermeeste wil ik mijn vader bedanken, voor het lenen van z’n boot. Dank Pa!”

James Hellstrom, South Africa, (2014 RS Tera World Champion) reports;

“Een fantastische boot en een fantastisch evenement. Halve wind en voor de wind waren erg spectaculair, de boot kwam simpelweg in vliegstand. Doordat de boot zo licht is was de upwind beat, zwaar maar heel lonend doordat je direct voelt als je iets minder hard hangt. Boat handling is belangrijk, en gedurende de week werd dit steeds beter. Ik voel me steeds meer thuis in de RS Aero.

Cathy Avierinos, South African Team Manager, reports;

“Team Zuid-Afrika had een fantastische tijd en we hebben de gegeven mogelijkheden van het RS team hier in Nederland erg gewaardeerd. We moeten een manier vinden om meer RS Aero’s naar Zuid-Afrika te halen en de klasse ook hier te laten groeien. Ik verwacht dat deze boot de favoriete boot wordt van vele jongeren maar ook hun ouders.

 

Het is heel leuk om te zien dat de oud-wereld-kampioenen RS Tera zo genieten van deze nieuwe boot. RS Tera zeilers gaan in de toekomst van deze boot houden. Ik ben erg benieuwd of er ook zeilers uit andere klassen overstappen naar de Aero als ze de leeftijd van 16 jaar bereiken. De ergonomie van het bootje en z’n gewicht lenen er zeker voor.

Tags:

Latest Comments

Geen reacties om te tonen.