Meiwedstrijden 2018

Helaas alleen ondergetekende met een Aero aan de start bij de Meiwedstrijden van de WSV Giesbeek. Dat betekent dan automatisch dat je in de klasse “Gemengd” vaart, uiteraard op SW. Aan de start ook Lasers, 2x Efsix, een Randmeer en een Falcon F16 (niet de straaljager, maar een bloedsnelle catamaran). De SW’s lopen zeer uiteen, van 85 (de Falcon) tot 113 (Laser Radial). De wind verwachting was vorige week geleidelijk aan steeds verder naar beneden bijgesteld, dus had ik het “9” zeil gehesen, ondanks de ongunstiger handicap (102) tov de “7” (106).

Op zaterdag begon de WC al op de wal gelijk met 3 uur uitstel vanwege gebrek aan wind. Kon ik mooi een extra windindicator maken. Psychologische oorlogvoering. Om 1300 kon 1 wedstrijd gezeild worden met 1-2 Bft … echter zonder de tegenstand, want die kwam niet opdagen.


Op zondag gelukkig heerlijk weer: zon en 2-3Bft wind. Gelijk ook lekker warm, dus de zomerse kleertjes aan. Gevaren wordt een driehoek-lus baan, met helaas vandaag de onder- en bovenboei maximaal ver uit elkaar, zodat de driehoek er ‘plat’ was. Het was dus bijna een up/down wedstrijd, wat een beetje in het nadeel is van de Aero omdat je halve/ruime wind relatief VEEL harder vaart dan voor de wind.
In de eerste heat gelijk met de Falcon bij de bovenboei! Dat was een flinke boost voor de moraal (normaal zie ik dat ding alleen bij de start). Daarna 3 super kruisrakken gevaren en de schade downwind beperkt gehouden (de Randmeer en Efsixen hijsen spinakers). In de tweede race slecht uit de startblokken. Na het varen van de driehoek nog steeds achter de Randmeer. Die kon ik daarna in het kruisrak op royale achterstand zeilen. De Falcon was uit zicht, maar de Randmeer was uiteindelijk met (gecorrigeerd) 2 minuten gezien.


Na de middag pauze onder gelijke omstandigheden verder. In de derde heat liep het voor geen meter: ik kwam vlak achter de Randmeer binnen. Ik had uiteraard flink de pee in.
Je hebt bij SW zeilen vaak geen idee van de uitslag. Maar bij wedstrijdzeilen is het in alle gevallen handig om de laatste heat van een serie te winnen. Dus voor de laatste heat lag ik maximaal geconcentreerd aan de start. De sprint naar de bovenboei gewonnen en daarna net genoeg uitgelopen om de Randmeer er (gecorrigeerd 22 seconden) achter te houden.
Dus uiteindelijk 1-1-(2)-2-1 gevaren en daarmee overall 1e met een mooie prijs.

Volgend jaar hopelijk wel een veld Aero’s (en dus een aparte klasse) aan de start!

// Gerard

Latest Comments

Geen reacties om te tonen.